Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafik tre gånger viktigare än bil för bostadspriser

Närhet till en väl fungerande kollektivtrafik pressar upp bostadspriserna rejält. Foto: Ulo Maasing.

En väl fungerande kollektivtrafik är tillsammans med tillgång till butiker, restauranger och grönområden bland de viktigaste faktorerna när det gäller priset på bostäder. Faktiskt avgörs idag priset mer av området än av bostadens storlek och skick enligt en undersökning som analysföretaget Spacescape har gjort tillsammans med arkitektbyrån White och konsultbolaget Evidens.

Det är Dagens Industri som refererar undersökningarna som i första hand gäller Storstockholm. Man konstaterar att en av slutsatserna i undersökningarna är att närheten till kollektivtrafik väger tyngre än ett bra vägnät.

Att komma till jobbet på högst 30 minuter med kollektivtrafik värderas i genomsnitt till 300 000 kronor när det gäller värdet på bostaden. Motsvarande restid med bil värderas endast till 110 000 kronor i bostadspriset.

Det betyder att närheten till bra kollektivtrafik är viktigare än närheten till grönområden som i Stockholmsregionen värderas till i genomsnitt 290 000 kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)