Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris stärker sin internationella närvaro

Solaris exporterade i fjol 72 procent av sin produktion. Foto: Ulo Maasing.

Den polska busstillverkaren Solaris stärkte i fjol sin närvaro på marknader utanför Polen rapporterar företaget. Under 2012 sålde Solaris mer än tusen bussar. 28 procent av dessa gick till hemmamarknaden och 72 procent på export, 8,2 procent mer än år 2011. Sin vana trogen redovisar dock inte Solaris det ekonomiska resultatet. Företaget aviserar redan nu att man planerar att lansera ett nytt bussprogram under 2014.

På den tuffa och hårt konkurrensutsatta tyska marknaden ökade Solaris med 8,1 procent och nådde enligt egen uppgift nytt försälningsrekord. Företaget ökade sin marknadsandel i Tyskland från tio till tretton procent.

Två andra stora tillväxtmarknader för Solaris var under förra året Tjeckien och Österrike. I Tjeckien nådde Solaris en marknadsandel på 26 procent av staedsbussmarknaden, en ökning med 19 procentenheter sedan 2011. I Österrike har företaget fördubblat sin marknadsandel inom stadsbussegmentet och nådde under 2012 13,5 procents andel.

På sin polska hemmamarknad kapade Solaris i fjol åt sig 46,6 procent av stadsbussmarknaden.

De största enskilda exporder som Solaris fick förra året kom från Burgos i Bulgarien (67 bussar), Avignong i Frankrike (43 bussar) och Prag i Tjeckien (40 bussar).

Solaris vd Solange Olszewska säger att orderboken för 2013 ser lovande ut.

– Branschen står under året inför många utmaningar, bland annat introduktionen av Euro 6-standarden, men vi är väl förberedda för detta. Under året kommer vi också att arbeta för ytterligare acceptans för elbussar och utveckla våra spårvagnar.

– I samband med den stora nyttofordonsmässan i Hannover 2014 räknar vi också med att lansera en ny generation bussar från Solaris, säger Solange Olszewska.

Taggat som:

1 kommentar »

  1. mycket bra tränare. Men min favorit är Autosan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)