Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tullen tog 3200 liter alkohol hos Bussgods

Vid ett tillslag hos Bussgods vid resecentrum i Jönköping nyligen gjorde tullen sitt hittills i år största beslag av alkohol. Förutom att bli av med alkoholen har omkring 120 personer nu bland annat skatte- och transportillägg att vänta, skriver nättidningen Jnytt. Det är dock inte Bussgods som har gjort sig skyldig till oegentligheter. Däremot hade leverantören av alkoholen konstaterat att det var ett kostnadseffektivt sätt att skicka alkoholen till sina kunder via bussgods.

Totalt gällde beslaget sju pallar och 3200 liter alkohol som Tullen fann hos Bussgods på resecentrum i Jönköping.

Tillslaget gjordes den 29 januari efter att tullen hade fått tips om en stor leverans till lagerterminalen vid Resecentrum där sändningen skulle ut till ett större antal köpare, både i Jönköping och resten av Jönköpings län.

– Vi har länge känt till att Jönköping är ett nav i transporterna av internetalkohol i Sverige, säger Sune Rydén, nationell specialist på alkohol och tobak hos Tullen.

En lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet ger Tullen ökade befogenheter att göra kontroller och punktinsatser, bland annat mot fordon och lager där man misstänker att det finns punktskattepliktiga varor.

Sune Rydén menar att köparna troligen har lurats av köpsajter Tyskland som får dem att tro att alkoholen är skattad och klar, men om en person beställer alkohol eller tobak och någon annan för in det är det skattepliktigt. Rydén är också enligt Jnytt kritisk till bussgodsombuden.

– De gör inget olagligt men man kan fundera om det inte finns en moralisk aspekt i det, säger han.

– Vi har länge haft den här typen av privatimport men i vilken utsträckning vad folk transporterar och skickar har vi inga synpunkter på, säger Per Axelsson, vd för Bussgods i Jönköping.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)