Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lönsammare för Scandic

Scandic Rubinen i Göteborg är ett av de hotell som Scandickedjan byggde ut under förra året. Foto: Scandic.

Nordens största hotellkedja, Scandic, ökade både intäkter och lönsamhet under 2012. Det framgår av Scandics årsredovisning som presenterades på torsdagen. Rörelseresultatet blev 700 miljoner kronor.

Intäkterna för Scandic Hotels ökade under 2012 med 9,6 procent till 923,0 (842,6) miljoner euro. Trots satsningar på nya hotell som belastar rörelsemarginalen ökade den från 8,7 till 9,1 procent, och rörelseresultatet (EBITDA) ökade till 83,7 (72,9) miljoner euro. Intäkterna per tillgängligt rum (RevPAR) ökade samtidigt under året med 2,8 procent.

Scandic driver i dag 156 hotell i åtta länder. Under 2012 öppnades sex nya hotell med sammanlagt 1 400 rum. Ytterligare hotellprojekt med totalt 400 rum påbörjades under 2012.

– I princip har alla våra nya cityhotell blivit lönsamma under första året. Vi har haft inte mindre än sex nyöppnade hotell; Scandic Aarhus City i Danmark, Scandic Tampere Station och Scandic Paasi i Finland, Scandic Fornebu i Norge samt Hamburg Emporio i Tyskland. Vi har även tagit över hotell Ibis i Sundsvall, säger Anders Ehrling, Scandics koncernchef.

Scandic startade också renovering av en stor andel väghotell. Fram till 2014 investerar Scandic i samarbete med fastighetsbolaget Pandox 185 miljoner euro i ett 40-tal hotell. Renoveringen handlar om utveckla hotellupplevelsen och att möta framtidens gästers behov och resemönster.

Scandic har ökat fokus på restaurangverksamheten. Nytt för 2012 är ”Scandic Klassiker”, fyra rätter som serveras på alla hotellen i Norden. Kombinationen populära rätter, hög kvalitet på råvarorna, tillvalsmöjligheter med en svårslagen prisvärdhet är tänkt att även locka gäster som inte bor på hotellen. Försäljningen ökade 2012 med 9,7 procent jämfört

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)