Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sänkt vite för kalla bussar

Foto: Ulo Maasing.

Förvaltningsrätten i Östergötland har sänkt de viten som bussoperatören Veolia måste betala om man använder bussar som är alltför kalla på morgnarna. 2011 beslutade Arbetsmiljöverket att Veolia i Östergötland måste se till att temperaturen i bussarna är minst fem plusgrader när de startas på morgonen. Om inte kravet uppfylldes skulle Veolia tvingas att betala ett vite på 40000 kronor för varje buss som inte var tillräckligt varm.

Veolia överklagade Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten. Nu har domstolen delvis gått på Veolias linje.

Dels har man sänkt vitesbeloppet till 20000 kronor, dels gäller kravet på en lägsta temperatur på fem grader endast när föraren ska hämta bussen. Det innebär att exempelvis verkstadspersonal kan hämta en buss, även om temperaturen i fordonet är lägre.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)