Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor kollektivtrafikolycka troligast anser svenskarna

En stor olycka inom kollektivtrafiken inom fem år är trolig anser svenskarna som också tror att samhällets beredskap för att hantera en sådan olycka är god. Foto: Björn Elgaard/Creative Commons.

En omfattande olycka inom kollektivtrafiken är den allvarligaste händelse som flest svenskar tror kommer att inträffa inom de närmaste fem åren. 44 procent av svenskarna tror att en sådan olycka kan inträffa i närtid, enligt Opinioner, en stor årlig undersökning som genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Samtidigt hyser svenskarna en stor tilltro till att samhällets beredskap för att hantera en sådan olycka är tillräcklig.

Undersökningen syftar till att kartlägga allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar.

När det gäller tilltron till samhällets beredskap att möta hot och kriser tror en majoritet att den är tillräcklig för att hantera dricksvattenbrist, omfattande kollektivtransportolycka samt livsmedels- och läkemedelsbrist. För övriga hot anser en majoritet att beredskapen är otillräcklig. När det gäller beredskapen mot ett militärt angrepp anser färre än 20 procent denna vara tillräcklig.

Däremot har svenskarnas oro för en terrorattack i Sverige de närmaste fem åren avtagit kraftigt. 2011 var 50 procent av svenskarna oroliga för en sådan attack, i fjol endast 20 procent.

– Minnet är antagligen kort. I förra undersökningen, 2011, fanns händelserna i Norge den 22 juli 2011 och självmordsbombningen i Stockholms centrum under julhandeln 2010 i färskt minne varför man då gjorde en annan bedömning, säger Ingela Stenbäck, statistiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)