Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya registreringsskyltar nästa år

De svenska registreringsskyltarna ändras nästa år. Transportstyrelsen har gjort en översyn av det svenska systemet för registreringsskyltar och skyltarnas utseende. Översynen ska, enligt myndigheten, ge förutsättningar för att skapa en effektiv skylthantering och bättre möta de krav som idag och i framtiden kommer att ställas på skyltar.

Exempel på en av de nya registreringsskyltarna. Bild: Transportstyrelsen.

– Just nu pågår en upphandling av skyltleverantör och inför den har vi sett över hela skyltfrågan. Vi vill försäkra oss om att vi har de typer av registreringsskyltar som behövs i dagens trafik, säger Anders Larsson, direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen.

Här är några av nyheterna:

Skyltar utan EU-symbol försvinner
Idag finns möjlighet att få en ordinarie registreringsskylt eller MC-skylt utan EU-symbol. Den möjligheten tas bort från och med årsskiftet. Andelen skyltbeställningar utan EU-symbol är endast cirka 11 procent av det totala antalet dubblettbeställningar och trenden är minskande.

Fler skyltar får EU-märkning
EU-märkning införs på de mindre så kallade USA-skyltarna, saluvagnsskyltar och taxiskyltar. (Skyltar för beskickningsfordon, terrängmotorfordon och tillfälliga fordon samt provisoriska skyltar kommer även i fortsättningen att vara utan EU-symbol.)

Ny typ av registreringsskylt införs – tävlingsskylt
Tävlingsskylten kommer att ha storleken 300 x 110 mm eller 170 x 150 mm, med en orange ljusreflekterande botten och svart text. Den kommer att utfärdas till tävlingsfordon (rallybilar och tävlingsmotorcyklar).

Det kommer också att bli enklare att få så kallade USA-skyltar och MC-skylten blir mindre.

Alla fordon i vägtrafikregistret har en så kallad fabrikatskod, dvs. en kod som visar vilket fabrikat det aktuella fordonet har. Som ett led i att öka säkerheten och göra det svårare att falskskylta fordon kommer de nya registreringsskyltarna att visa fordonets fabrikatskod. Koden består av två eller tre tecken och skrivs ut uppe till vänster på registreringsskylten tillsammans med fordonets chassinummer.

Inriktningen är att de nya registreringsskyltar ska börja tillverkas från och med 2014 då nytt avtal med leverantör träder ikraft.

Taggat som: ,

2 kommentarer »

  1. Har röstat för ej medlemskap i EU. Vill inte ha EU märkta skyltar

  2. Kjell: Tror du någon bryr sig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)