Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad förlust och kortare avskrivningar för Nettbuss Sverige

Stefan Magnusson, koncernchef för Nettbuss Sverige AB.

Nettbuss Sverige, som ägs av statliga norska Nettbuss, ökade sin förlust under förra året. Resultatet före skatt blev ett minus på 55 miljoner kronor, vilket kan jämföras med -7,7 miljoner år 2011. En betydande del av det ökade underskottet beror på att Nettbuss har kortat avskrivningstiden för bussarna från tolv till tio år.

Beslutet att korta nyttjandetiden för Nettbuss´ fordon togs under våren 2012 och innebär att bolaget belastades med ytterligare drygt 32 MSEK under det gångna räkenskapsåret.

– Ökningen av avskrivningstakten från tolv till tio år sker retroaktivt och är baserad på en långsiktig bedömning av kommersiella och tekniska faktorer men även av förväntat framtida slitage på vagnsparken, säger Stefan Magnusson, koncernchef för Nettbuss Sverige AB.

Åtgärden borde få en och annan bolagsrevisor att vakna till och ifrågasätta värdet på fordonsflottorna, då avskrivningstider upp till 14 år inte är ovanligt.

– Den direkta effekten är ökade anbudspriser från vår sida, säger Stefan Magnusson, och tillägger att man räknar med att på lite sikt kommer att uppnå en ökad driftssäkerhet och därmed en ökad kundnytta.

Nettbuss Sveriges försäljning för helåret 2012 uppgick till 1 194 MSEK.  Bolaget redovisar ett resultat före skatt på -55 MSEK (-7,7) medan rörelseresultatet uppgick till -27,7 MSEK (18,6). Förlusten har bolaget tagit utan ägartillskott.

I portföljen ingår bl a Nettbuss Stadsbussarna AB och Nettbuss Express AB.

Nettbuss Express AB (med varumärkena Bus4You och Nettbuss express) omsatte 110 MSEK (98 MSEK) och redovisade ett resultat på 9 MSEK (1,6 MSEK) på en marknad med stor priskonkurrens.

– Vi skördar nu frukterna av det hårda arbete som pågått under en lägre tid, vilket även syns i resultatet för de fyra första månaderna 2013, säger Stefan Magnusson.

Under de senaste åren har bolaget ytterligare fokuserat på sitt underhåll för ökad driftssäkerhet. Trenden i besiktningsresultatet är tydlig och positiv med omkring 90 % godkända fordon.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)