Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Resegaranti utan bankgaranti för bussresearrangörer

En svensk turistbuss i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Föreningen Sveriges Bussresearrangörer, SB, har genom Peo Svensson, vd för Ölvemarks Holiday, förhandlat fram ett avtal som innebär att företagen kan teckna resegarantier utan att ha en bankgaranti. Avtalet gäller endast SB:s medlemmar. För många företag kan avtalet vara en lösning på de ofta ekonomiskt krävande bankgarantier som erfordras för att ställa lagstadgad resegaranti.

Traditionellt har de flesta bussresearrangörer gått till banken för att lösa sina garantibehov. En försäkring istället för bankgaranti är dock snabbre och smidigare att administrera. Som regel ställs heller inga krav på motsäkerhet från reseföretaget, vilket frigör kapital och påverkar normalt inte checkkrediten.

Den part som SB har tecknat avtal med är Nordic Guarantee, ett försäkringsbolag som är specialiserat på kontraktsgarantier. Företaget finns i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Nordic Guarantee debiterar inga andra avgifter än en försäkringspremie. Garantin behöver till skillnad från bankgarantier inte sändas åter efter garantitidens slut.

– Våra garantier ger ett lika bra skydd som traditionella bankgarantier, men eftersom vårt enda fokus är garantier kan vi ge både skräddarsydda lösningar samt smidigare och snabbare hantering till konkurrenskraftiga priser, säger Tommy Tvinghagen, ansvarig för samarbetet med SB på Nordic Guarantee.

Garantierna är utformade enligt tre olika alternativ, beroende på hur stort resegarantibehov ett företag har. Årspremien varierar i de olika alternativen men är som lägst 6000 kronor.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)