Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Boråspolitiker vill bryta med Västtrafik

På väg ut ur Västtrafik? En rad Boråspolitiker tycker att det mesta har blivit sämre sedan Västtrafik fick ansvaret för kollektivtrafiken. Foto: Anton Djurberg/Creative Commons.

Modellen med Västtrafik håller inte. Det skriver representanter för de rödgröna partierna i Borås i en debattartikel i Borås Tidning sedan kommunägda Borås Lokaltrafik slagits ut i Västtrafiks senaste upphandling. Sedan regionen tog över ansvaret för kollektivtrafiken har denna blivit sämre, skriver de fem politikerna.

De menar att det var ett ”stort misstag” att låta Västra Götalandsregionen ta över ansvaret för kollektivtrafiken i Borås från kommunen.

– Så länge Borås stad hade ansvaret gjorde vi stora satsningar och resandet ökade kraftigt. Sedan regionen tog över minskade vår möjlighet att påverka avsevärt och vi har fått sämre kollektivtrafik. Minimalt lokalt inflytande och ett anmärkningsvärt ointresse för Borås från regionen är en förödande kombination, heter det i debattartikeln.

De fem politikerna är förbittrade över att Borås Lokaltrafik har slagits ut.

– Ett företag som aldrig har kört i Borås vinner på utlovad framtida kvalitet. Borås Lokaltrafik har redan bevisat sin kompetens, men döms genom en undermålig upphandling ut mot en nybörjare i Borås. Borås Lokaltrafik har skött stadstrafiken i 70 år, har lång erfarenhet och det lägsta priset. Man hade kunnat tro att utgången var given, skriver de rödgröna politikerna.

– Vår slutsats är att Borås stad måste överge den nuvarande ordningen. Kollektivtrafiken hos oss får inte längre styras av Västtrafik allena. Vi måste ha avgörande inflytande över busstrafiken i vår egen stad, skriver kommunalrådet Tom Andersson(MP), hans kommunalrådskollega Lena Palmén(S), Ida Lagermark(V), gruppledare i kommunstyrelsen, Olle Hermansson(Vägvalet), gruppledare, kommunstyrelsen samt Kjell Classon(S), ledamot av kommunstyrelsen.

Redan i augusti ska kommunstyrelsen ta ställning till frågan om Borås ska lämna Västtrafik.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)