Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig förbättring och miljösatsning för DFDS

DFDS´ Pearl of Scandinavia. Foto: DFDS.

DFDS´ Pearl of Scandinavia. Foto: DFDS.

Rederiet DFDS rapporterar en stark resultatförbättring under andra kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Den främsta anledningen till det bättre resultatet är enligt företagsledningen att fraktvolymerna på Nordsjön har ökat. DFDS aviserar också att man avser att göra en storsatsning för att minska miljöpåverkan från trafiken.

DFDS´ redovisar sina siffror i danska kronor, DKK. Omsättningen under andra kvartalet uppgick till 305 miljoner DKK, en ökning med tre procent. Rörelseresultatet ökade med fem procent till 307 miljoner DKK och vinsten före skatt med hela 325 procent, från 22 till 93 miljoner DKK.

Den 1 januari 2015 införs nya miljöregler för fartyg som trafikerar Östersjön, Nordsjön, Engelska Kanalen och övriga norra Europa. Fartyg kommer då endast att få använda olja som innehåller högst 0,1 procent svavel. Idag är det vanligaste att fartygen använder olja med 1 procents svavelhalt.

Den mindre svavelhaltiga oljan är avsevärt dyrare än dagens. De nya reglerna innebär följaktligen att transportkostnaderna kommer att öka. Men eftersom det kommer att vara tillåtet att istället för att köra med den dyrare, svavelfattiga oljan installera reningsutrustning som gör att utsläppen motsvarar den svavelfattiga oljans har DFDS bestämt sig för att satsa på det.

Rederiet ska därför investera totalt 400 miljoner DKK i sådan utrustning till en del av sin fartygsflotta.

Reningsutrustningen är något större än partikelfilter för bussar – varje aggregat väger 70 ton.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)