Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalaupphandling anmäld för anbudskartell

Turerna kring Dalatrafiks upphandling blir allt fler och mer komplicerade. Foto: Ulo Maasing.

Turerna kring Dalatrafiks upphandling blir allt fler och mer komplicerade. Foto: Ulo Maasing.

Turerna kring Dalatrafiks upphandling av busstrafiken i Dalarna blir allt fler. Konkurrensverket utreder nu om det har förekommit en olaglig anbudskartell i Dalarna. Detta efter en anmälan från advokat Omar Berger i Stockholm.

Till Dalarnas Tidningar säger Berger att han inte vill avslöja vem som är hans huvudman, men framhåller att det inte är Nobina. Nobina driver en parallell process mot Dalatrafik när det gäller upphandlingen.

Anmälan till Konkurrensverket om misstänkt konkurrensbegränsande samarbete är inte riktad mot Dalatrafik, utan relationerna mellan samverkansbolaget Sambus och Arriva.

–  Jag och min huvudman ser att bara två bolag har nått full framgång och att en uppgörelse skett dem emellan. Det är det som gör att jag bedömer att Konkurrensverket anser det intressant att utreda Sambus och Arriva, säger Omar Berger till Dalarnas Tidningar.

– Även om det varit svårt för oss att få insyn och ut handlingar i upphandlingen så finns det starka indikationer som jag tror att Konkurrensverket vill titta på.

Vid upphandlingen avstod den nuvarande operatören Nobina från att lägga anbud. Sambus vann trafiken på landsbygden, medan statliga tyska Arriva tog hem trafiken i Falun och Borlänge. Där ska Sambus köra som underentreprenör till Arriva.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)