Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Satsningarna minskar när turismen ökar

Jan Lundin, vd för RTS: Investeringarn i turistnäringen minskar i Norden, samtidigt som vår omvärld satsar mer. Foto: RTS.

Jan Lundin, vd för RTS: Investeringarn i turistnäringen minskar i Norden, samtidigt som vår omvärld satsar mer. Foto: RTS.

Satsningarna på turism i de nordiska länderna minskar, samtidigt som resandet och antalet turister ökar. Totalt minskade investeringarna i turistnäringen med 17 procent förra året, jämfört med året innan enligt RTS, Rese- och Turistnäringen i Sverige. Investeringar i den nordiska turistnäringen uppgick till sammanlagt 896,4 miljoner euro under 2012.

Turisminvesteringarna har minskat i samtliga länder, utom i Norge där investeringarna ökade med 4 procent. I Sverige minskade turisminvesteringarna med 21 procent, i Finland med 15 procent och i Danmark minskade investeringarna mest med 47 procent. Detta enligt turistnäringens nordiska investerarindex som trots minskade investeringar visar rekordsiffror för resor till, från och inom Norden.

Hotellinvesteringarna i Norden uppgick till totalt 503 miljoner euro under 2012, vilket är en minskning med 25 procent jämfört med 2011 (668 miljoner euro). Det etablerades totalt 24 nya hotell under 2012 i Danmark, Finland, Norge och Sverige och det är endast i Norge som hotellinvesteringarna ökade. Under 2012 investerades 229 miljoner euro i nya arenor, vilket är oförändrat i jämförelse med 2011 (229 miljoner euro). Det är Sverige som står för över 90 procent av de totala investeringarna i nya arenor.

Även investeringar i skidsportanläggningar har minskat under 2012, jämfört med 2011 med 20 procent. I Finland har investeringar i skidanläggningar minskat med 26 procent från 8,5 miljoner euro under 2011 till 6,3 miljoner euro under 2012. Det land som sticker ut är Sverige som ligger kvar på samma investeringsnivå för skidanläggningar under 2012 jämfört med 2011 på 29 miljoner euro.

De statliga anslagen för marknadsföring av turism i de nordiska länderna är i princip kvar på samma nivåer 2012 (77,8 miljoner euro), som under 2011 (77,4 miljoner euro).

Turistnäringens nordiska investerarindex innehåller även en nordisk marknadsanalys som visar att resandet och boendet (gästnätter) i Norden ökar rekordartat, trots minskade investeringar i nordisk turism.

– För första gången har vi siffror som presenterar ett nordiskt investerarindex för turistnäringen. Sedan 2011 har vi sett hur turisminvesteringarna har minskat, och vi kan konstatera att det antagligen sjunker ytterligare under 2013. Samtidigt prioriterar vår omvärld upp satsningar på turism för att vi ska resa dit, säger Jan Lundin, vd för RTS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)