Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Luleå anklagas för olaglig färdtjänstupphandling

Storgatan i Luleå.

Storgatan i Luleå.

Konkurrenskommissionen, en oberoende expertgrupp, anklagar Luleå kommun för att ha gjort två färdtjänstupphandlingar som har varit olagliga. Enligt kommissionen bröt kommunen mot  upphandlingsregler som gäller annonsering av upphandlingar samt leverantörers tidsfrist att lämna anbud. De båda upphandlingarna har ett totalt årligt värde på över 30 miljoner kronor.

Upphandlingen gällde i ena fallet lokal färdtjänst medan den andra avsåg så kallad riksfärdtjänst. Upphandlingarna rörde tjänster som skulle ha annonserats i EU:s databas men annonserades från början enbart i en nationell databas. Kommunen rättade senare till felet, i båda fallen efter beslut av domstol, och annonserade behovet av färdtjänstresor i EU:s databas.

Men kommunen förlängde inte samtidigt tiden för att lämna anbud som därför blev för kort eller bara 22 dagar. Detta strider mot upphandlingslagens krav på en anbudstid på minst 40 dagar.

– Det är viktigt att upphandlingslagens princip om likabehandling av leverantörer följs. Nu kom upphandlingen från början att offentliggöras i kanaler som inte alla leverantörer läser. Därmed kan vissa leverantörer ha fått en konkurrensfördel säger PerArne Sundbom, ledamot av Konkurrenskommissionen.

– Luleå kommun bör se över sina rutiner och försäkra sig om att upphandlingsreglerna följs. Det är viktigt att konkurrensen inte snedvrids mellan leverantörerna och att skattebetalarnas pengar används effektivt framhåller PerArne Sundbom.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)