Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortfarande ojämlika arbetsresor – kvinnor tar bussen, män tar bilen

Fortfarande är det stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller val av färdmedel till jobbet. Störst är skillnaderna i Göteborgsområdet. Foto: Ulo Maasing.

Fortfarande är det stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller val av färdmedel till jobbet. Störst är skillnaderna i Göteborgsområdet. Foto: Ulo Maasing.

Det är fortfarande stora skillnader mellan mäns och kvinnors arbetspendling, visar en ny avhandling vid Handelshögskolan i Göteborg. Kvinnor åker oftare med buss eller annan kollektivtrafik, medan männen tar bilen till jobbet. Störst är skillnaderna mellan män och kvinnor i Göteborgsområdet.

I takt med den pågående regionförstoringen på många håll i landet ökar samtidigt restiderna överlag.

– Regionförstoringen har lett till att restiderna blivit längre för både kvinnor och män, och inte snabbare som man ofta antar, berättar kulturgeografen Ana Gil Solá som har studerat arbetsresor från mitten av 1990-talet och ett tiotal år framöver.

– Restid räknas ofta som ekonomisk kostnad när man motiverar infrastrukturinvesteringar. Enligt den logik som råder ska regionförstoring bidra till regional tillväxt, men samtidigt innebär resorna ökade kostnader och minskad välfärd för individen. Detta är något som sällan diskuteras.

Det råder stora regionala variationer i relationen mellan kvinnors och mäns pendlingslängd. Skillnaderna är störst i Göteborgsregionen jämfört med andra regioner. I Malmöregionen är de minst och där pendlar kvinnor och män i princip lika långt.

Totalt sett visar studien att vi långsamt går mot mer jämställda arbetsresor.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)