Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Resenärsforum vill att Konsumentverket kollar kontantstopp

Lagligt stoppad på bussen? Bild: Riksbanken.

Lagligt stoppad på bussen? Bild: Riksbanken.

Intresseorganisationen Resenärsforum vill att Konsumentverket prövar om det är acceptabelt med ett kontantstopp i kollektivtrafiken. Bakgrunden är att kollektivresenärerna i stora delar av landet numera nekas att betala kontant ombord på bussar och andra kollektiva färdmedel.

– Kontantstoppet drabbar  i första hand sällanresenärer, sådana som inte varje dag reser med sitt periodkort eller annan förköpt biljett. Det drabbar i särskilt hög grad alla personer som är på tillfälligt besök hos släktingar och vänner, men även turister från övriga Sverige och från utlandet drabbas, skriver Resenärsforums generalsekreterare Kurt Hultgren i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till att Resenärsforum nu vänder sig till Konsumentverket är en dom i kammarrätten i Sundsvall i somras. Domen  gällde betalning vid sjukhuset i Östersund, som vägrade ta emot kontanter. Enligt domen måste en offentlig verksamhet avsedd för alla medborgare acceptera kontanter. En sådan verksamhet kan inte undantas från kontantbetalning, vilket kan ske i andra kommersiella verksamheter där kunderna kan välja om de vill handla eller ej.

– Från Resenärsforums sida ser vi en direkt parallell med kollektivtrafiken, som också sker i huvudsak i landstingens regi, delvis med skattemedel, för att alla medborgare ska kunna förflytta sig. Resenärsform vill med anledning härav att Konsumentverket prövar huruvida kontantstopp är acceptabelt i kollektivtrafiken, skriver Kurt Hultgren.

Taggat som: , ,

3 kommentarer »

  1. Ändra istället den idiotiska lagen om registrering av mobiler. Den skara människor som varken har betalkort eller mobil är förhållandevis liten och rentav minskande. Den grupp förbrytare som tvättar pengar genom att köpa periodkort är ännu mindre än kategorin ovan….
    Be samtidigt Resenärsforum kolla vad en knivskärning kostar på ett ungefär….
    Å andra sidan är det ju bara en busschaufför som drabbas

  2. Det visar ju bara att dom på Resenärsforum inte anser att vi bussförare är värda nått. Utred istället att se till att det går att betala med betalkort på bussarna.

  3. Problemet när man ska betala på bussen är att Betalkortsterminalen inte fungerar som den ska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)