Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Så ska bussen se ut om framtidens kunder får bestämma

Det ena av två vinnande bidrag i bussdesigntävlingen i Eskilstuna…

Det ena av två vinnande bidrag i bussdesigntävlingen i Eskilstuna…

…och det andra vinnande bidraget. Foto båda bilderna:  Anna Bergfors Fall.

…och det andra vinnande bidraget. Foto båda bilderna: Anna Bergfors Fall.

Sedan en tid rullar två framtidsbussar på Eskilstunas gator. De är resultatet av att skolelever i staden har fått delta i en bussdesigntävling för elever i åldrarna 13 – 14 år. Skolorna i Eskilstuna inbjöds att klassvis skicka in ett teckningsbidrag på hur bussen skulle se ut om de fick bestämma.

De sju bidrag som gick till final visades sedan i en utställning på Konstmuseet i Eskilstuna där allmänheten gavs möjlighet att rösta på sina två favoriter. Och nu rullar alltså de två vinnarbidragen i stadstrafiken i Eskilstuna.

Bakgrunden är att i Eskilstuna får kommunens alla skolbarn i åldrarna 6-19 år ett elevkort som ger fyra kostnadsfria bussresor per dag. Ett av skälen till detta är att man ser barnen som framtidens kollektivtrafikresenärer. Kommunen hoppas att det ska bidra till en långsiktig hållbarhet genom att barnen tar med sig vanan att åka buss även när de blir stora.

Designtävlingen har flera mål:
Det ska bidra till delaktighet och mångfald, att kunna påverka, att skapa och få tillträde till det offentliga rummet. Detta i sin tur kan leda till att öka barns ansvarskänsla, det vill säga att man är rädd om det gemensamma.
Stärka barnperspektivet i kommunens arbete.
Uppmärksamma busstrafiken i Eskilstuna.
Skapa attraktiv och tilltalande design på bussar som bidrar till att fler vill åka buss.

Kommunen, Länstrafiken i Sörmland och Veolia Transport står tillsammans bakom projektet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)