Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skärpta regler om mobilanvändning för fordonsförare

Ska vi slippa den här typen av rubriker i framtiden?

Ska vi slippa den här typen av rubriker i framtiden?

Från den 1 december skärps reglerna för hur man får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i motorfordon. En bussförare som exempelvis ägnar sig åt att SMS:a under färd kan då bötfällas, även om det inte händer någon olycka. Från den 1 december får man nämligen bara använda mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt.

Enligt de nya reglerna får förare från den 1 december ”vid färd på väg med motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Den som bryter mot bestämmelserna kan dömas till penningböter.”

– Inverkar menligt skulle rent konkret kunna handla om sms:ande under körning vilket innebär att man inte har den uppmärksamhet som krävs för att köra säkert, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

– Det kan också vara att surfa på telefonen, knappa in adresser på en GPS-navigator eller spela spel under färd. Allt som tar blick och tanke från körningen bara om det rör sig om någon enstaka sekund inverkar menligt på körningen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)