Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upp och ner för Scanias bussar

Scania fick fler order på bussar än i fjol under årets första nio månader, men under det tredje kvartalet sjönk orderingången. Foto: Dan Boman.

Scania fick fler order på bussar än i fjol under årets första nio månader, men under det tredje kvartalet sjönk orderingången. Foto: Dan Boman.

Orderingången för Scanias bussverksamhet förbättrades under de första nio månaderna i år, men sjönk under det tredje kvartalet. Det framgår av buss- och lastbilstillverkaren Scanias delårsrapport som presenterades på onsdagsförmiddagen. Nergången under det tredje kvartalet berodde främst på utvecklingen i Asien och Latinamerika. I Mexiko störtdök orderingången.

Scanias orderingång för bussar ökade totalt sett med 25 procent till 5755 (4612 samma period förra året) enheter under de första niomånaderna 2013 jämfört med samma period 2012. Under tredje kvartalet var orderingången ned med 10 procent till 1334 (1488) enheter jämfört med motsvarande kvartal ifjol. I Europa uppgick orderingången till 187 enheter (193).

Jämfört med tredje kvartalet ifjol sjönk orderingången med 46 procent i Latinamerika. Nedgången var främst relaterad till Mexiko.

I Asien minskade orderingången till 268 (306) bussar jämfört med tredje kvartalet 2012, i huvudsak beroende på utvecklingen i Mellanöstern och Hong Kong. Orderingången i Afrika och Oceanien steg med 20 procent med upp- gång i Sydafrika och Nya Zeeland.

När det gäller leveranserna av bussar uppgick de under årets första nio månader till 4862 (4647). Under det tredje kvartalet minskade leveranserna marginellt till 1797 (1811) enheter.

I Europa minskade leveranserna med 28 procent i jämförelse med tredje kvartalet 2012 och i Latinamerika minskade de med 30 procent. I Asien ökade leveranserna med 19 procent medan leveranserna av bussar i Afrika och Oceanien steg med 12 procent under tredje kvartalet.

Nettoomsättningen för bussar sjönk med 16 procent till 4546 (5 421) miljoner kronor under de första nio månaderna 2013. Under tredje kvartalet minskade omsättningen med 20 procent till 1689 (2116) miljoner kronor.

Scania särredovisar inte lönsamheten i bussverksamheten. För hela verksamheten inom fordon och tjänste blev rörelseresultatet under årets första nio månader 5428 (5702) miljoner kronor. Under det tredje kvartalet var motsvarande siffror 1759 (1758) miljoner kronor.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)