Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Polsk-skotsk expressoffensiv

Sir Brian Souter fortsätter sin kontinentala expressbussoffensiv. Foto: Ziggi2011/Wikimedia Commons.

Sir Brian Souter fortsätter sin kontinentala expressbussoffensiv. Foto: Ziggi2011/Wikimedia Commons.

Den brittiska transportjätten Stagecoach grundare och styrelseordförande, skotten Sir Brian Souter, fortsätter sin offensiv på den europeiska expressbussmarknaden. Det sker genom hans investmentbolag Souter Investments som bland annat äger det unga polska expressbussföretaget PolskiBus som grundades 2011.

I ett mönster som liknar det som karakteriserar expansiva lågprisbolag inom flyget etablerar nu PolskiBus ytterligare en bas. Det är staden Wroclaw som nu blir företagets andra bas. Där kommer PolskiBus att stationera 30 nya bussar vilket ökar företagets storlek till 75 bussar.

Från Wroclaw kommer PolskiBus att köra linjer till Bydgoszcz, Gdansk, Katowice, Krakow, Opole, Poznan, Rzeszow, Zakopane, Berlin och Prag.

Satsningen innebär att Brian Souter stärker sin ställning som storkund hos den belgiska busstillverkaren Van Hool. Samtliga bussar till basen i Wroclaw blir nämligen Van Hools dubbeldäckare TDX27 Astromega.

PolskiBus har uteslutande Van Hool i sin flotta. Även Stagecoach brittiska expressbussföretag megabus.com, liksom dess nordamerikanska systerföretag är storkunder hos Van Hool.

Sedan starten i juni 2011 har nästan fem miljoner resor gjorts med PolskiBus. Företaget tillämpar samma princip som megbus.com med biljettpriser som börjar på 1 zloty. Megabus i Storbritannien har biljettpriser från 1 pund och i USA från 1 dollar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)