Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nolltaxa i Avesta en fråga för Arbetsmiljöverket

Nolltaxa har gjort jobbet stressigt för bussförare i Avesta. Foto: Calle Eklund/Wikimedia Commons.

Nolltaxa har gjort jobbet stressigt för bussförare i Avesta. Foto: Calle Eklund/Wikimedia Commons.

Följderna av nolltaxan på bussarna i Avesta har nu blivit en fråga för Arbetsmiljöverket, skriver Dalarnas Tidningar. Bussförarna i kommunen anser nämligen att deras arbetssituation har blivit alltför stressig sedan nolltaxan infördes. Två förare har blivit sjuka i stressrelaterade sjukdomar.

Det lokala skyddsombudet uppger för DT att förarna nonchalerar dem och tränger sig in redan innan alla avstigande hunnit kliva av bussen. En del passagerare blir aggressiva när de inte får plats med sina barnvagnar.

Det är heller aldrig tyst i bussarna. Passagerare pratar högt med varandra och i sina mobiltelefoner. Bussarna har också blivit något av en värmestuga för vissa personer som åker med runt runt. Blir de tillsagda av föraren blir de hotfulla, uppger Dalarnas Tidningar.

Nu vill skyddsombudet att en riskanalys görs och en åtgärdsplan upprättas. Bland kraven finns också att en förare inte ska behöva köra i stadstrafik mer än två timmar. Eftersom skyddsombudet inte har fått svar på sina krav från operatören Västanhede Trafik har man nu gått vidare till Arbetsmiljöverket.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)