Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommuner lackar ur på Västtrafik

I Alingsåsterminalen möts bussar och tåg. Men snart upphör samordningen mellan trafikslagen. Foto: B****n/Wikimedia Commons.

I Alingsåsterminalen möts bussar och tåg. Men snart upphör samordningen mellan trafikslagen. Foto: B****n/Wikimedia Commons.

Alingsås och Lerums kommuner har härsknat till över Västtrafik som har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. Anledningen är att Västtrafik ändrar pendeltågstiderna den 15 december, men inte tidtabellerna för anslutningsbussarna. Konsekvensen blir, menar kommunerna, att samordningen mellan tåg- och busstider försvunnit, vilket innebär långa väntetider för resenärerna.

I ett ilsket brev på måndagen till Västtrafik skriver kommunstyrelseordförandena i de båda kommunerna, Anna-Lena Holberg (M) i Lerum och Daniel Filipsson (M) i Alingsås:

– Västtrafik har valt att inte ha någon dialog med kommunerna kring de trafikförändringar som genomförs i december 2013, vilket i sig är högst anmärkningsvärt.Nu är det mindre än en vecka kvar innan den nya trafikplanen träder i kraft och vi saknar fortfarande svar och kännedom om på vilket sätt Västtrafik tänker lösa frågan om samordning mellan tåg- och busstrafik vid pendeltågsstationerna inom Lerum och Alingsås och övriga förändringar som berör våra kommuninvånare.

De båda kommunerna pekar på att resenärerna kommer att drabbas av långa väntetider.

– I vissa lägen kommer bussarna in till stationen 2 minuter efter att tåget avgått.

– Alingsåspendeln är ingen isolerad kollektivtrafiklinje utan en del i ett helt kollektivtrafiksystem med en mängd anslutande busslinjer. Till i stort sett samtliga pendeltågstationer inom Lerum och Alingsås finns anslutande busslinjer. Busslinjer som i sin tur kan vara kopplade till annan busstrafik vid olika knutpunkter och som även tillgodoser övrig lokalt transportbehov. Med andra ord – att ändra på Alingsåspendelns tidtabell får stora konsekvenser i kollektivtrafikförsörjningen långt utöver själva tågresandet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)