Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ölbusståg för bryggeriturister

Warsteiner

Många som har besökt Tyskland har säkert svalkat strupen med en Warsteiner, ett av landets mer kända ölmärken. Det jättelika bryggeriet, som ligger i staden Warstein, är också ett populärt besöksmål för turister och andra ölintresserade. 50 000 besökare om året tar man emot – och skjutsar runt i ett särskilt öltåg. Eller är det en ölbuss med släp? Eller ett ölbusståg?

Bryggeriet är lokaliserat på en yta som motsvarar 66 fotbollsplaner och den rutt som besökarna får följa under ett studiebesök är hela fem kilometer lång. Alltså har bryggeriet sedan sjuttiotalt skjutsat runt besökare med ett särskilt tåg.

Tåget består av ”lok” och tre vagnar och är 28,65 meter långt och kan ta 108 passagerare som färdas bekvämt, även när vädret är kallt eller dåligt.

Det är det tyska företaget Paul Nutzfahrzeuge i Passau som bygger tågsätten. ”Loket” är byggt på ett lastbilschassi från Mercedes-Benz, Atego 922 AF med en fyrcylindrig motor på 160 kW och med en automatlåda från Allison.

Med full last väger ekipaget 28 ton. Det är utrustat med rullstolsramp och har en vändradie på 15 meter.

Och det är naturligtvis målat i Warsteiners gyllene färger…

Warsteiner-2

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)