Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gamla bussar ska bli lika rena som nya

Ett utvecklingsprojekt i Köpenhamn siktar på att äldre dieselbussar ska klara Euro 6-normerna för emissioner. Foto: Ulo Maasing.

Ett utvecklingsprojekt i Köpenhamn siktar på att äldre dieselbussar ska klara Euro 6-normerna för emissioner. Foto: Ulo Maasing.

Utsläppen från äldre dieselbussar ska ner i nivå med Euro 6-normerna. Det är syftet med ett danskt projekt som backas upp av det danska miljöministeriet. Bakom projektet står Movia, som är huvudman för kollektivtrafiken i Köpenhamnsområdet, tillsammans med Köpenhamns kommun och tre privata företag. Ambitionen är att utveckla helt nya metoder för att minska utsläppen av hälsofarliga utsläpp från dieselbussarna, samtidigt som projektet ska hjälpa danska företag att nå en ny, internationell marknad.

– Det är ett mycket spännande samarbete mellan Köpenhamn, Movia och privata företag som förhoppningsvis kan ge goda resultat som också andra länder och storstäder kan ha nytta av, säger Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen.

Projektet innebär att tre danska företag utvecklar och installerar tre nya system på totalt nio bussar av olika fabrikat. Projektet ska visa hur filtren fungerar i normal stadsbusstrafik.

Eftersom många städer har stora problem med luftföroreningar väntar sig parterna bakom projektet goda exportmöjligheter för företagen i projektet.

Till en början satsar det danska miljöministeriet 6,1 miljoner DKK och Köpenhamns kommun 1 miljon DKK på projektet. Kommunen har dock avsatt ytterligare fyra miljoner DKK för att installera tekniken i bussarna i Köpenhamn.

Om försöket blir framgångsrikt och man når de förväntade resultaten och alla Movias dieselbussar därmed är i nivå med Euro 6-normerna räknar man med följande minskning av bussarnas utsläpp av hälsofarliga ämnen:
Kväveoxid (NOx): -44 %
Partiklar (PM): – 37%
Koloxid (CO): -71 %
Kolväte (HC): -30 %

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)