Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Smuggelbussarna: 20 ton alkohol på fem bussar

Fem poliskontrollerav bussar  gav 20 ton smuggelsprit. Arkivbild: Ulo Maasing.

Fem poliskontroller av bussar gav 20 ton smuggelsprit. Arkivbild: Ulo Maasing.

Rättegången mot en 52-årig man som med buss misstänks ha smugglat in stora mängder alkoholm som sedan såldes vidare till ungdomar inleddes idag  i Linköping. Mannen fastnade i en poliskontroll i ett projekt som polisen själv har döpt till Bus Stop – busshållplats. Vid fem tillfällen har Östgötapolisen stoppat bussar under de senaste månaderna. Då har man kunnat beslagta 20 ton alkohol.

– Vi stoppar de här bussarna och kontrollerar alla människor som är ombord. Då finns det mycket alkohol som ingen gör eller kan göra anspråk på för det är såna stora mängder, säger Joakim Stenman vid Polisen Östergötland.i stoppar de här bussarna och kontrollerar alla människor som är ombord. Då finns det mycket alkohol som ingen gör eller kan göra anspråk på för det är såna stora mängder, säger Joakim Stenman vid Östgötapolisen till Sveriges Televisions nyhetsprogram Östnytt.

Polisen misstänker att transporterna har pågått i flera år. Först när projektet Bus Stop startade har polisen hittat en metod som man anser är någorlunda effektiv för att få hejd på verksamheten. Syftet är att få bort lönsamheten i denna – en enda busstur till Tyskland kan ge smugglarna en förtjänst på 200 000 kronor.

Bus Stop går till så att tullen i Helsingborg och Malmö tipsar polisen om misstänkta bussar när de kör in i Sverige. Då är bussarna fulla med passagerare. Men när de kommit en bit upp i landet har nästan alla passagerare stigit av. Däremot finns alkoholen kvar.

Det är inte bara bussar från Östergötland som fastnar i Bus Stop. I slutet av januari stoppade polisen således en buss från Sundsvall för andra gången. Sammanlagt fördes sex ton alkohol in med bussen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)