Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tyngre bussar på väg i EU

Generösare viktregler för bussar är på gång i Europa.

Generösare viktregler för bussar är på gång i Europa.

EU är på väg att öka den högsta tillåtna fordonsvikten för bussar. EU-kommissionens transportutskott ställde sig i veckan bakom en höjning av högsta tillåtna bruttovikt för tvåaxliga bussar inom EU till 19,5 ton. Idag varierar viktgränserna från land till land.

Transportutskottet bygger sitt ställningstagagande på att såväl passagerare som deras bagage har blivit tyngre.

Dessutom har den tekniska utvecklingen gjort att bussarnas vikt ökar. Det beror bland annat på införandet av Euro 6-kraven liksom på ändrade säkerhetsföreskrifter. Det motiverar, menar EU:s transportutskott, att man tillåter en högre bruttovikt.

Utöver detta anser transportutskottet att fordon med eldrift eller hybriddrift bör få väga ett ton mer än idag så att man klarar den ökade vikt som batterier eller dubbla motorer innebär utan att behöva minska lastkapaciteten, dvs antalet passagerare.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)