Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborgsföretag minskar busstrafikens miljöpåverkan i Baltikum

Sgtadsbussföretaget i Kaunas, Litauen, stsar på svensk teknik för att minska miljöpåverkan från busstrafiken. Foto: Kauno Autobusai.

Sgtadsbussföretaget i Kaunas, Litauen, stsar på svensk teknik för att minska miljöpåverkan från busstrafiken. Foto: Kauno Autobusai.

Göteborgsbaserade Pilotfish är just nu inne i en internationell expansion. Nu har lokaltrafikföretaget i staden Kaunas i Litauen, Kauno Autobusai, som första företag i Baltikum bstämt sig för att satsa på system från Pilotfish för ett mer ekonomiskt körsätt bland sina förare.

Det innebär att delar av kollektivtrafiken i Litauens näst största stad Kaunas utrustas med ecodrivingsystemet Pilotfish Fuel Economy. Det rör sig om ett antal bussar som drivs med lokalt producerad biogas.

Ordern till Kauno är ett steg in på marknaderna i östra Europa för Pilotfish Networks.

Tomas Gabinus, vd för Göteborgsföretaget Pilotfish Networks. Foto: Ulo Maasing.

Tomas Gabinus, vd för Göteborgsföretaget Pilotfish Networks. Foto: Ulo Maasing.

– Det är det första systemet för ecodriving som vi levererar utanför Sverige, och en bra referens för oss som ger oss gott hopp om affärer även i närliggande större länder, säger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish Networks.

Systemet mäter och redovisar effekterna av ett förändrat körsätt. Eftersom det återkopplar direkt till varje förare blir det enligt Pilotfish ett effektivt och uppmuntrande verktyg för att stimulera en varaktig beteendeförändring.

Ett mjukare körsätt leder också till mindre slitage och lägre kostnader för underhåll. Därför förbättras bussföretagets hela ekonomi.

Precis som alla andra tillämpningar från Pilotfish bygger Fuel Economy på plattformen Vechicle OnLine. Det betyder att kunder som satsar på ecodriving även kan dra nytta av teknikens övriga fördelar. Den gör det möjligt för fordonen att kommunicera i realtid med företagets olika it-system.

Affären med gasbussarna i Kaunas har blivit möjlig inom ramen för det EU-finansierade programmet Baltic biogas bus project som pågår fram till oktober i år. Projektet syftar till att minska miljöpåverkan från kollektivtrafiken och stärka den baltiska regionens konkurrensfördelar. Pilotfish teknik för ecodriving är inte specifikt kopplat till gasdrivna fordon. Systemet kan användas på alla typer av fordon.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)