Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Politisk tveksamhet till nya bussdepåer

Uppland planerar bussdepåer för två miljarder de närmaste åren. Nu ifrågasätts investeringsplanerna. Foto: Ulo Maasing.

Uppland planerar bussdepåer för både stads- och regionbussar för två miljarder de närmaste åren. Nu ifrågasätts investeringsplanerna. Foto: Ulo Maasing.

Den storsatsning på nya bussdepåer på flera håll i Uppland som Uppsala läns landsting tidigare har planerat börjar nu ifrågasättas av landstingsledningen själv, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. Nu ifrågasätts både kostnader och ändamålsenlighet när det gäller depåerna.

Det handlar om depåer för både stads- och regionbussar i Uppsala, Enköping, Tierp och Östhammar. Om samtliga depåbyggen skulle bli av skulle landstinget behöva slanta upp omkring två miljarder kronor på några år.

– Vi måste fråga oss om vi har råd med det och om investeringen är ändamålsenlig,  säger Erik Weiman(M), landstingsstyrelsens ordförande i Uppsala län till SR Uppland.

Enligt den investeringsplan som finns kommer den nya depå som planeras för stadsbussarna i stadsdelen Fyrislund att kosta 800 miljoner kronor, fördelat på fyra år.

Nya depåer i Enköping och Östhammar väntas kosta nära 300 miljoner vardera fram till år 2018. En depå i Tierp är kalkylerad till drygt 50 miljoner. Lägger man till den nya depå för regionbussar som delvis redan är klar i Fyrislund till en kostnad på omkring en halv miljard, innebär det en satsning omkring två miljarder under några års tid på bussdepåer.

Samtidigt ställs det stora krav på ökade resurser från sjukvården, inte minst för en utbyggnad av Akademiska sjukhuset för sex miljarder kronor.

– Frågan om alla bussdepåerna behövs är utomordentligt motiverad i dagsläget, säger Erik Weiman till SR Uppland.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)