Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Barnstol för bussar får svensk representant

Sit Safe är en barnstol som har utvecklats speciellt för bussar, taxi och tåg. Foto: Ulo Maasing.

Sit Safe är en barnstol som har utvecklats speciellt för bussar, taxi och tåg. Foto: Ulo Maasing.

En barnstol som speciellt är avsedd för användning i buss, taxi, och tåg har fått svensk generalagent. Det är Sit Safe, som har utvecklats i Norge och som nu har fått svensk representation genom Sundsvallsföretaget TriNorth Solutions, ett företag som arbetar med biljettsystem, informationssystem och säkerhetslösningar för svensk kollektivtrafik.

Sit Safe är en barnstol som är integrerad med fordonets övriga stolsrader. Sit Safe är fast monterad i samma infästningar som fordonets övriga stolar och där barnet åker tryggt och bakåtvänt i fordonet.

Stolen är avsedd för barn upp till 18 kilo.

Enligt Transportstyrelsen  färdas barnet säkrast bakåtvänt till cirka fyra års ålder. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år.

Sit Safe har testats under flera år av Värmlandstrafiken och ingår numera som krav för flertalet bussar i deras senaste trafikupphandling.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)