Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gränsöverskridande studenter får rabatt

Studenter som pendlar över läns- eller regiongräns kan få 25 procents rabatt på sina rseor. Foto: Ulo Maasing.

Studenter som pendlar över läns- eller regiongräns kan få 25 procents rabatt på sina rseor. Foto: Ulo Maasing.

Studenter som pendlar över länsgränserna ska få en studentrabatt på 25 procent på biljettpriset. Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne ska fatta beslut om rabatten senare i månaden. Rabatten ska omfatta sju län i södra Sverige. Rabatten införs till vårterminen nästa år under förutsättning att övriga berörda regioner och län fattar samma beslut.

Bakgrunden är att allt fler studenter väljer att inte bosätta sig på studieorten utan pendlar i stället med kollektivtrafiken från hemorten. Sedan tidigare finns en studentrabatt för resor i Skåne och till Danmark.

– För studenter som reser mellan två län utgår idag ingen rabatt och det krävs ibland flera olika färdbevis. Det vill vi ändra på. Vi vill uppmuntra människor att studera, oavsett om högskolan ligger i hemorten eller utanför länet.

– Genom att studenten kan åka med ett enda kort till lägre pris än idag ökar rörligheten bland studenter i hela Södra Sverige, säger Mats Persson (FP) ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Med ett enda kort kan studenten resa enkelt mellan exempelvis Kristianstad till Blekinge Tekniska högskola i Karlskrona och få 25 procent rabatt på sin resa.  Det innebär att studenten som pendlar från Kristianstad till Karlskrona kan köpa ett månadskort för 1325 kronor, att jämföra med dagens pris som är 1770 kronor.

För Skånes del förändras inte studentrabatten på 30 procent för studenter som reser på Jojo period inom Skåne. Inte heller påverkas studeranderabatten till Danmark på 35 procent.

Förutom Skåne berörs följande län/regioner: Kronobergs län, Jönköpings län, Hallands län, Västra Götaland, Kalmars Län och Blekinge län.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)