Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Van Hool lanserar ny serie turistbussar

Van Hool lanserar sin nya modell EX på IAA-mässan i Hannover i september. Hittills har företaget bara släppt några tecknade skisser på hur EX-serien kommer att se ut. Bild: Van Hool.

Van Hool lanserar sin nya modell EX på IAA-mässan i Hannover i september. Hittills har företaget bara släppt några tecknade skisser på hur EX-serien kommer att se ut. Bild: Van Hool.

Den belgiska busstillverkaren Van Hool kommer att lansera sin helt nya serie turistbussar, EX, vid den stora nyttofordonsmässan IAA i Hannover i slutet av september. Till en början kommer EX-serien att marknadsföras i två höjder och tre längder. Tillverkningen ska ske i Van Hools nya fabrik i Skopje i Makedonien och serieproduktionen inleds under det fjärde kvartalet i år. De första bussarna ska finnas ute hos europeiska kunder under det första kvartalet nästa år.

EX-serien kommer att präglas av en högre standardisering än övriga Van Hoolprodukter och finnas i två- och treaxliga versioner för både turisttrafik och långlinjetrafik, dvs expressbussar.

Van Hool planerar att så småningom utvidga modellprogrammet i EX-serien, men avslöjar idag inga detaljer om den framtida utökningen av programmet.

– Med EX vill vi på Van Hool också nå nya kunder i hela Europa, likaså att bryta oss in på nya marknader, förklarar Van Hools koncernchef Filip Van Hool.

EX-2EX kommer att vara något av en budgetbuss, eller som Van Hool uttrycker det, en buss som markerar ingångsnivån till företagets bussar.

EX-3– Den standardiserade EX-serien kommer att kunna erbjudas till mycket konkurrenskraftiga priser eftersom olika utförande- och inredningsalternativ kommer att vara relativt begränsade. Dessutom kommer bussen, i likhet med bussar från våra konkurrenter, att tillverkas i ett land (Makedonien) där produktionskostnaderna är lägre än i Västeuropa, säger Filip Van Hool.

Design och utvecklingsarbete har däremot gjorts hos Van Hool i Belgien.

Samtliga EX-modeller får PACCAR MX11-motorer och har i grundutförande GO manuell växellåda. ZF AsTronic och ZF Ecolife automatlådor erbjuds som tillval.

Van Hool har hittills inte släppt annat bildmaterial än några teckningar på den nya EX-serien.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)