Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Alla bussbiljetter i hela landet på en app

Den norska regeringen vill sätta fart på akapandet av ett nationellt betalsystem i kollektivtrafiken. Foto: Ulo MAasing.

Den norska regeringen vill sätta fart på akapandet av ett nationellt betalsystem i kollektivtrafiken. Foto: Ulo MAasing.

Det kan bli en gemensam app för bussbiljetter i hela landet som ett initiativ från regeringen – i Norge. Den norska regeringen tycker att det går för trögt med att skapa ett enkelt system för en rikstäckande reseplanerare och elektroniska biljetter som kan användas i hela landet. Därför har man kallat företrädare för hela kollektivtrafikbranschen till ett möte på Samferdseldepartementet direkt efter sommarsemestrarna.

– Vi måste göra det mer attraktivt och enkelt att välja kollektiva färdmedel. Lätt tillgänglig och pålitlig reseinformation och en enkel biljettering är viktiga för att få ännu fler att resa med kollektivtrafiken, säger samfärdselminister Ketil Solvik-Olsen.

Till mötet har han kallat företrädare för företag inom kollektivtrafikbranschen, de norska statsbanorna, fylkeskommunerna (dvs landstingen), Statens vegvesen och Forbrukarrådet (ungefär motsvarande Konsumentverket).

– Det har lagts ner mycket arbete på en nätbaserad, nationell reseplanläggare och olika elektroniska biljettlösningar som nu används på många håll i landet. Men samtidigt är det för lite kontakter och kommunikation mellan de olika trafikhuvudmännen. Vi måste ta till grepp som mer effektivt samlar reseinformation för hela landet och som erbjuder resor och biljetter oavsett gränser mellan huvudmännen.

– Erfarenheterna lokalt av elektroniska lösningar och appar visar att de är till glädje både för resenärer och trafikföretag, säger Ketil Solvik-Olsen.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)