Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt mer släpigt i München

Lokaltrafiken i München fortsätter att satsa hårt på "busståg", alltså bussar med släpvagn. I dagarna har man tagit emot en stor, starkt försenad leverans av dragbussar. Foto: MVG.

Lokaltrafiken i München fortsätter att satsa hårt på ”busståg”, alltså bussar med släpvagn. I dagarna har man tagit emot en stor, starkt försenad leverans av dragbussar och utökar antalet ”busståg” från 10 till 22. Foto: MVG.

Lokaltrafiken i Bayerns huvudstad München, MVG, fortsätter att satsa på bussar med släpvagn för att kapa trafiktopparna i rusningstid. i dagarna har man utökat vagnparken från tio till 22 sådana bussar. Det är, menar man på MVG, ett kostnadseffektivt sätt att klara det stora antalet resande i rusningstid men också i skoltrafiken.

”Busståg” kallar man i München lösningen, som innebär att man till en vanlig, tolv meter lång stadsbuss kopplar en släpvagn vid tider då efterfrågan är som störst. På det sättet får man ett ”busståg” som är cirka 23 meter långt och har en kapacitet som är omkring 30 procent större än en normal ledbuss på 18 meter.

Lösningen har också andra fördelar, anser MVG. Släpvagnen har en längre livstid än själva bussen vilket håller kostnaderna nere. Dessutom förbrukar man inte onödig energi genom att köra med en stor överkapacitet under tider med lågtrafik.

De släp som MVG använder är också anpassade till personer med funktionsnedsättning med nigning och rullstolsramp. De har också luftkonditionering, videoövervakning och monitorer för information till resenärerna.

Samtidigt har MVG tagit emot en starkt försenad leverans av 23 normalstora stadsbussar från MAN med utrustning som gör att de kan fungera som dragbussar i ”busstågen”. De 23 bussarna ingick i en leverans på totalt 35 bussar från MAN som skulle ha levererats i vintras, men som först nu har kommit till BVG.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)