Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre info ska göra det lättare att åka kollektivt

Infrastrukturminister Anna Johansson(S) vill ändra kollektivtrafiklagen. Foto: Ulo Maasing.

Infrastrukturminister Anna Johansson(S) vill ändra kollektivtrafiklagen. Foto: Ulo Maasing.

Det måste bli enklare och lättare att resa kollektivt. Det menar regeringen som nu vill ändra kollektivtrafiklagen så att företag som kör kollektivtrafik ska vara tvungna att lämna information och göra den tillgänglig på annat sätt än idag, likaså i andra format. Regeringen fortsätter alltså på den linje som den tidigare alliansregeringen slog in på.

I korthet är det här de ändringar som regeringen vill genomföra i kollektivtrafiklagen:
• Informationen ska finnas tillgänglig i ett öppet och maskinläsbart format.
• Informationen bör omfatta uppgifter om tidtabeller, resevillkor, realtid och vissa priser.
• Nya krav på tillförlitlighet och kvalitet på informationen.

– När det blir enklare att resa kollektivt blir det också ett mer attraktivt alternativ för pendlarna. Idag kan det vara svårt för resenärer att hitta information om och köpa biljetter för kollektivtrafikresor. Särskilt när det gäller resor mellan städer, byten mellan olika trafikslag eller operatörer, säger infrastrukturminister Anna Johansson(S).

– Ju krångligare det blir desto större är risken att fler väljer bilen trots att kollektivtrafik är ett reellt alternativ. Därför föreslås nu dessa förenklingar. Dessutom skulle förändringarna i kollektivtrafiklagen underlätta för utvecklare att skapa appar eller webbsidor för information och biljettköp av kollektivtrafikresor, säger Anna Johansson.

Den 1 juli nästa år är det tänkt att ändringarna ska börja gälla.

Regeringsförslaget ”Res lätt med biljett” kan Du ladda ner här.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)