Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ett sekel av växling

Kraftöverföring med hundraåriga anor. Foto: Allison Transmission.

Kraftöverföring med hundraåriga anor. Foto: Allison Transmission.

Allison Transmission, som tillverkar växellådor och hybridsystem för bland annat bussar firar i år sitt hundraårsjubileum. Företaget är idag världens största tillverkare av automatlådor för tunga nyttofordon, dvs bussar och lastbilar och marknadsför sina produkter i mer än 80 länder.

Fabriker finns i USA, Ungern och Indien och företaget har cirka 2700 anställda.

Det som idag är en av världens ledande tillverkare av växellådor började som en tillverkare av motorer, inte minst för racerbilar, år 2015: Indianapolis Speedway Team Company. Sedan dess har företaget bytt såväl namn som produktionsinriktning ett antal gånger.

Det första namnbyte som grundaren och ägaren James Allison genomförde var att byta namn till Allison Speedway Team Company, därefter till Allison Experimental Company och sedan till Allison Engineering Company.

1929 köptes företaget av General Motors och sedan 1995 ägs det av Rolls Royce. Från senare delen av 1930-talet tillverkade företaget flygmotorer med det amerikanska försvaret som kund.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)