Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen backar i Tysklandsturismen

Turismen till Tyskland satte nytt rekord i fjol. Alla transportmedel ökar – utom bussen som backar. Diagrammet visar utvecklingen för respektive transportmedel. Bild: DZT.

Turismen till Tyskland satte nytt rekord i fjol. Alla transportmedel ökar – utom bussen som backar. Diagrammet visar utvecklingen för respektive transportmedel. Bild: DZT.

Samtidigt som turismen till Tyskland blommar som aldrig förr backar bussturismen till landet. Det framgår av siffror som Petra Hedorfer, chef för det tyska turistrådet DZT, presenterade på onsdagen på den jättelika ITB-mässan i Berlin som pågår just nu. Även från Sverige minskar bussturismen till Tyskland.

Av Ulo Maasing i Berlin

2014 blev ett rekordår för tysk turistnäring med närmare 76 miljoner utländska övernattningar. Efter Spanien är Tyskland nu det land i Europa som tar emot flest utländska besökare. Avståndet till trean Frankrike är betryggande.

Fjolåret var femte året i rad då Tyskland attraherade fler utländska besökare än Frankrike.

– Mätt i antal besökare hade vi förra året en ökning på 4,7 procent. Det ligger klart över tillväxten i Europa som ligger på 3,9 procent och i nivå med den globala utvecklingen inom turistnäringen där tillväxten var 4,7 procent. Prognosen för 2015 är en ökning med 3 – 4 procent, förklarade Petra Hedorfer.

Turismen till Tyskland står inför en stark utveckling, menar landets turistchef, Petra Hedorfer. Foto: Ulo MAasing.

Turismen till Tyskland står inför en stark utveckling, menar landets turistchef, Petra Hedorfer. Foto: Ulo MAasing.

– Fram till 2030 kalkylerar vi med en tillväxt på 80 procent till 121,5 miljoner utländska övernattningar.

Det enda mörka molnet på himlen för tysk turistnäring tycks just nu vara att bussturismen till landet minskar. Nergången var i fjol sex procent, mätt i antal utländska resenärer. Alla övriga transportslag ökade.

Även bussturismen från Sverige till Tyskland kämpar i viss motvind. Den viktigaste förklaringen är lågprisflyget och då kanske främst flygbolaget Norwegian som många arrangörer ser som en bra samarbetspartner när det gäller grupper.

Iris Müller, chef för Tyska turistbyrån i Stockholm, säger till bussmagasinet.se att tillväxten av lågprisflyget har gjort att antalet bussar som kör från Sverige genom Tyskland har minskat. Det har lett till att färre bussturister övernattar på tyska hotell.

Istället flyger fler över Tyskland för att sedan resa runt med buss på destinationen.

– Även julmarknadsresorna har fått en skärpt konkurrens genom lågprisflyget. En del människor väljer exempelvis att flyga till Barcelona på julmarknadsresa istället för att åka till Lübeck.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)