Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss fyller 40 på nationaldagen

Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss. Från 0 till 1000 bussar på 40 år. Foto: Ulo Maasing.

Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss. Från 0 till 1000 bussar på 40 år. Foto: Ulo Maasing.

Sveriges största familjeägda bussföretag, Bergkvarabuss firar i år sitt 40-årsjubileum. Över hela landet kommer flaggorna att vaja på födelsedagen – 40-årsdagen infaller nämligen på nationaldagen. Det var den 6 juni 1975 som Bergkvarabuss grundades av tre unga män i Bergkvara, söder om Kalmar.

Sedan dess har Bergkvarabuss utvecklats till Sveriges största privatägda bussföretag. Företaget har drygt 25 bussdepåer över landet, 1000 bussar, cirka 1500 årsanställda och en koncernomsättning på ca. 1,5 miljarder kronor.

Jubileet firas med en rad aktiviteter över hela landet. I höst kommer bl.a. en roadshow med företagets nya teknikfyllda konferensbuss att genomföras.

När verksamheten startade i Bergkvara 1975, då under ett annat namn, hade företaget två bussar och två taxibilar. 1981 bildades Bergkvarabuss AB och kom upp i den imponerande vagnparken av sex busssar.

Sedan fortsatte tillväxten. 1987 invigdes huvudkontoret i Kalmar och antalet bussar var ett tjugotal. Två år senare, 1989, gjorde Länstrafiken i Kalmar län sin första trafikupphandling. Sex linjer tilldelades Bergkvarabuss.

Året efter var det dags för företaget att gå över länsgränsen i och med att man erövrade linjetrafik i Blekinge län med fjorton fordon.

1993 etablerade sig företaget i Tyskland genom att förvärva Schäfer Reisen. Fyra år sedan var vagnparken uppe i ca 50 fordon, samtidigt som man grundade verksamhet i Polen. 1999 gjorde man sin första inbrytning i Skåne med tre bussar i trafik i Bromölla på uppdrag av Skånetrafiken.

Sedan fortsatte tillväxten i rasande fart. År 2000 var vagnparken uppe i 100 bussar, ett antal som var fördubblat redan 2002 då man köpte Karlskrona Turistbuss och Busscentralen i Malmö. Samma år erhöll Bergkvarabuss uppdraget att bedriva närtrafik i Blekinge, 40 bussar.

År 2003 etablerade sig Bergkvarabuss i Stockholmsområdet genom att köpa Traveller Buss. Foto: Ulo Maasing.

År 2003 etablerade sig Bergkvarabuss i Stockholmsområdet genom att köpa Traveller Buss. Foto: Ulo Maasing.

2003 etablerade sig koncernen i Stockholmsområdet genom förvärv av Traveller Buss. Året efter förvärvades Karlskrona Flygbuss liksom Elite Reisen i Hamburg som samordnas med Schäfer Traffic. Nu är antalet bussar uppe i 300.

2005 vann man tätortstrafiken i Lund, invigde en ny anläggning i Malmö och köpte Allerumsbuss. År 2006 vann Bergkvarabuss sitt största uppdrag någonsin: 119 fordon i trafik för Blekingetrafiken.

2007 vidgades verksamheten ytterligare: I en upphandling i Falkenberg vann Bergkvarabuss trafik för 17 fordon i kommunen. Öresundsterminalen i Malmö invigdes och företag fick sju närtrafiklinjer för SL färdtjänst i Storstockholm. Nu är vagnparken uppe i 500 bussar.

Bland händelserna 2008 märks ett uppdrag för Kalmar Läns Trafik med 48 fordon och ett djupgående samarbetsavtal med Anchersen Turistbusser ApS i Köpenhamn. 2009 gick Bergkvarabuss in som delägare i svenska Ölvemarks/Scandorama samt i Anchersen Turistbusser och Anchersen Rute i Köpenhamn. Dessutom vann man trafik för 45 fordon i en upphandling i Halland.

2011 Förvärvades VL-Buss i Göteborg och Vänersborg. Samma år fick man stads- och linjetrafik i Strängnäs med 27 fordon. Bergkvarabuss ökade dessutom sitt delägarskap i danska Anchersenbolagen. Anchersen tog över sju linjer för stadstrafiken i Köpenhamn med 66 bussar. Bergkvarabuss vann stadstrafik Malmö-Södervärn.

2012 fick företaget sitt första stora uppdrag från Västtrafik: linjetrafik på Orust med 17 bussar. Ölvemarks/Scandorama förvärvas till 100%. Man har framgångar i en rad upphandlingar i Kronoberg och Skåne. 2013 förvärvas Buss Persson i Hammenhög och avtalet med Blekingetrafiken förlängs med ytterligare 10 år inkl. option, totalt 122 fordon.

– Med ypperlig service, nya bussar, medvetet miljö- och kvalitetsarbete och ett gränslöst tänkande ser vi ljust på framtiden och hoppas på ytterligare 40 framgångsrika år, säger vd och koncernchef Göran Mellström.
Bergkvaralogga

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)