Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen i centrum i planerna för kryssningskaj i Visby

För att åstadkomma bästa möjliga lösningar för hussföretagen att ta hand om resenärerna när Visby får en ny kryssningskaj arrangerade Gotlands Bussbranschförening på torsdagen en unik workshop. Foto: Yvonne Blombäck.

För att åstadkomma bästa möjliga lösningar för hussföretagen att ta hand om resenärerna när Visby får en ny kryssningskaj arrangerade Gotlands Bussbranschförening på torsdagen en unik workshop. Foto: Yvonne Blombäck.

Den nya kryssningskaj som planeras i Visby är en viktig angelägenhet för Gotland. När kajen står färdig kommer antalet kryssningsbesökare till ön att öka kraftigt jämfört med idag då kryssningsfartyg ofta får ankra på redden utanför Visby – något som är mycket väderberoende. För att kunna ta emot de många kryssningspassagerarna är bussen central. Den gotländska bussbranschen har nu tagit egna initiativ för att se till att bussen är med från början i planeringen.

Därför arrangerade Gotlands Bussbranschförening på torsdagen en workshop för politiker, planerare och andra centrala personer för att bussen ska komma med i planeringen från början – något som ofta inte har varit fallet i smhällsplaneringen.

Drygt tjugo personer deltog i samtal på olika teman vid fyra bord. De fyra temana var Logistik, Framkomlighet, Upphandling/kollektivtrafik/skolskjuts samt Turism.

Varje bord hade utsedda värdar, samtliga var ledamöter i styrelsen för Gotlands Bussbranschförening. Vid jämna mellanrum cirkulerade deltagarna (utom bordsvärdarna) till nästa bord för att alla skulle få samtala kring samtliga teman.  Moderator var Yvonne Blombäck som på uppdrag av Sveriges Bussföretag arbetar med stöd åt de regionala bussbranschföreningarna.

I slutet av mötet fick en politikerpanel från Regionala kollektivtrafikmyndigheten tillika Tekniska nämnden reflektera över kvällen.

Även Region Gotlands chef för Tekniska förvaltningen, Ann-Sofi Lindskog, reflekterade utifrån sin roll i planarbetet, liksom Roger Hammarström som representerade Tillväxt Gotland.

– De politiker som deltog tyckte att kvällen givit ny kunskap. Frågor kring logistik, framkomlighet och samordning av busstrafiken ansågs mycket viktiga att ta med i kommande dialog och planering, berättar Yvonne Blombäck för bussmagasinet.se.

– Man konstaterade att en  ny kryssningskaj innebär möjlighet för hela Gotland att leva, men utmaningar finns och de behöver lösas tillsammans. Gotlands Busstrafikförening kommer att bli inbjudna till det arbete kring infrastruktur som Tekniska Förvaltningen sätter igång till hösten. Föreningen kommer också att vara en part i det som benämns Näringslivets samlingsplats, berättar Yvonne Blombäck.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)