Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre busstrafik i städer när landsbygdslinjer tas bort

Ett tjugotal busslinjer på landsbygden i Östegötland kan komma att läggas ner. Istället förbereder regionen en stor satsning på anropsstyrd trafik. Foto:ÖstgötaTrafiken.

Ett tjugotal busslinjer på landsbygden i Östegötland kan komma att läggas ner. Istället förbereder regionen en stor satsning på anropsstyrd trafik. Foto:ÖstgötaTrafiken.

Stora förändringar i kollektivtrafiken på landsbygden i Östergötland kan komma redan om ett år. Busslinjer på landsbygden som få använder ska ersättas med anropsstyrd trafik. Samtidigt ska busstrafiken i Linköping och Norrköping förbättras.

Det är innebörden i den strategi för kollektivtrafiken som spikades när budgeten för Region Östergötland nu har fastställts av regionfullmäktige. De exakta detaljerna beslutas av trafik- och samhällsbyggnadsnämnden i regionen den 24 september.

Totalt kan ett tjugotal landsbygdslinjer bli aktuella för indragning. Gemensamt för dessa är att biljettintäkterna står för mindre än 20 procent av kostnaderna för trafiken. Trafiknämndens ordförande Göran Gunnarsson(C) säger dock till Östgöta-Correspondenten att han tror att en övergång från linjelagd busstrafik till anropsstyrd trafik kommer att bli en förbättring för de flesta.

– Vi i ser framför oss en storskalig utbyggnad av anropsstyrd trafik som alla i hela regionen som bor längre än två kilometer från en hållplats för linjetrafik kan utnyttja, säger han till tidningen.

Det kommer dock att bli nödvändigt att förbeställa sina resor, troligen dagen innan.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)