Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Energimyndigheten: HVO står för största minskningen av växthusgaser

Biodiesel som RME och FME utvinns ur raps. Foto: Ulo Maasing.

Biodiesel som RME och FME utvinns ur raps. Foto: Ulo Maasing.

Syntetdieseln HVO, som i allt större utsträckning används av bussföretag runt om i landet, står för den största minskningen av växthusgaser,  jämfört med om motsvarande fossila drivmedel hade använts. Det konstaterar Energimyndigheten i en ny rapport om hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen under 2014.

Enligt rapporten har användningen av hållbara biodrivmedel i den yrkesmässiga transportsektorn, alltså inte bara busstrafik, ökat avsevärt under 2014 jämfört med året innan. 2013 handlade det om 9,7 terrawattimmar (TWh), 2014 var det 11,7 TWh. Det innebär att utsläpp av 2,3 miljoner ton koldioxid undveks.

800 000 bensindrivna bilar släpper ut motsvarande mängd koldioxid varje år.

Den totala energianvändningen för inrikes transporter som ligger omkring 90 TWh.

Hur stora utsläpp av koldioxid som kan undvikas påverkas av volymen biodrivmedel som används i kombination med biodrivmedlens klimatprestanda.

– Biodrivmedel har en mindre klimatpåverkan jämfört med fossila drivmedel, minst 35 procent lägre än fossila motsvarigheter. Men de flesta biodrivmedel som används uppvisar mycket bättre värden än så, säger Emmi Jozsa på Energimyndigheten.

HVO, vätebehandlad olja, är det biodrivmedel som bidrar till störst andel undvikta utsläpp. Det beror både på en hög klimatprestanda och att stora mängder av drivmedlet använts. Under 2013 och 2014 har det dock uppvisat sämre klimatprestanda på grund av ökad användning av HVO från palmolja.

Utsläppsminskningen för HVO är i genomsnitt 81 procent, jämfört med den fossila motsvarigheten. Motsvarande siffra är för biogas 72 procent, för etanol 57 procent och för FAME 46 procent. FAME tillverkas av raps.

Biogas bidrar mindre till de totala undvikta utsläppen, men uppvisar höga reduktioner av utsläpp per energienhet.

Etanolens bidrag har minskat jämfört med 2013, vilket beror både på mindre mängder etanol som använts men även på en försämrad klimatprestanda.

FAME, fettsyrametylester, bidrar också nämnvärt till undvikta utsläpp på grund av stora mängder men har den lägsta klimatprestandan.

Diagrammet här nedanför visar utsläppsminskning för olika biodrivmedel. Källa: Energimyndigheten.

Diagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)