Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jönköping planerar för trådbuss 2018

En av landets fyra trådbussar. Samtliga finns i Landskrona. Nu siktar Jönköping på att införa trådbussar redan om tre år. Foto: Ulo Maasing.

En av landets fyra trådbussar. Samtliga finns i Landskrona. Nu siktar Jönköping på att införa trådbussar redan om tre år. Foto: Ulo Maasing.

Jönköpings kommun överväger att införa trådbussar redan om tre år, 2018, rapporterar SvT Nyheter Jönköping. Man ser dessutom trådbuss enbart som ett övergångsalternativ till spårväg.

Bakgrunden är att det just nu pågår en omfattande planering av den framtida kollektivtrafiken i Jönköpings län. I den studie som nu görs ser man på trådbuss som ett alternativ.

– Om det blir så kan trådbussar bli verklighet edan 2018, säger Peter Gustavsson, trafikutvecklare vid Jönköpings kommun till SvT.

De stadsmiljöpengar som regeringen har beslutat om, 500 miljoner om året under fyra år för hela landet, har fått honom att tycka att trådbussalternativet är extra intressant. Samtidigt menar Peter Gustavsson att trådbussar på sikt bara är ett övergångsalternativ. Om en höghastighetsbana byggs med station vid södra Munksjön och befolkningsutvecklingen fortsätter i samma takt, räcker inte trådbussarna menar han och hävdar att spårväg då är det enda alternativet.

– Vi har talat om att göra samma linje, nummer 1 mellan Råslätt och Huskvarna, till spårväg och det skulle då kosta 2,5 miljard medan alternativet med trådbuss kostar runt 250 miljoner. Så i ett övergångsskede är trådbuss ett bra alternativ, säger Gustavsson till SvT.

Centerpartisten Anders Samuelsson är ordförande i stadsbyggnadsnämnden och ansvarig för trafikfrågor i kommunen. Han tror enligt SvT att spårvagn kan finnas på plats om tio till 15 år.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)