Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lotto istället för fuskjakt – bli rik på giltigt färdbevis

KontrollottoEn kommunikationsbyrå i Göteborg lanserar nu en annorlunda lösning på otrevliga incidenter i samband med biljettkontroller. Bakgrunden är den mycket uppmärksammade händelsen i fredags kväll då en bussförare i uniform blev nerbrottad av kontrollanter från G4S som anlitats av Västtrafik. Byrån, Hey it´s It’s Enrico Pallazzo, föreslår istället att Västtrafik inför Kontrollotto.

Istället för att jaga fuskåkare, föreslår byrån, ska biljettkontrollanter dela ut en lotterivinst på 5000 kronor till slumpvis utvalda passagerare som har giltigt färdbevis.

Då och då kan en vinst på 100 000 kronor delas ut och dessutom kan man ha en årig utlottning på en miljon kronor, menar PR- och kommunikationsbyrån som genom förslaget också lyckas göra bra PR för sig själv.

– Att belöningar är bättre än bestraffningar om man vill driva förändringar i beteende är ett känt faktum, resonerar byrån på sin hemsida och fortsätter:

– Egentligen är det inte så konstigt. Att bli kontrollerad av vakter är obehagligt, alldeles oavsett om du har en biljett eller ej. I miljöer där det finns hot om straff av olika slag blir människor rädda och nervösa. Stämningen kan snabbt bli spänd och hotfull. I värsta fall urartar det i våld. Ett återkommande problem för Västtrafik som helt enkelt inte uppstår i en positiv miljö.

Här är företagets egen video om Kontrollotto:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)