Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal kräver nya direktiv för biljettkontrollanter

Fackförbundet Kommunal kräver nya direktiv för Västtrafiks kontrollanter.

Fackförbundet Kommunal kräver nya direktiv för Västtrafiks kontrollanter.

Efter den uppmärksammade händelsen i fredags, då en uniformerad bussförare i Göteborg brottades ner av biljettkontrollanter och försågs med handfängsel, kräver nu fackförbundet Kommunal att Västtrafik skriver om sina direktiv om biljettkontroller. Facket hävdar att händelsen i fredags var kulmen på en lång tids trakasserier av bussförare, rapporterar SvT Nyheter Väst.

Marcus Sjömark, ordförande Kommunal Trafik Teknik, hävdar i SvT Nyheter Väst att facket upprepade gånger har fått rapporter om förare som känner sig kränkta när kontrollanterna går på dem och kräver att få se biljett, trots att de bär uniform. Enligt reglerna åker personal gratis under arbetstid, exempelvis mellan arbetspass. Däremot har de inte fria resor till eller från jobbet.

– Uniformen är förarnas färdbevis, att då bli konfronterad med om man jobbar eller inte, det upplever många som kränkande, säger Sjömark till SvT.

– Helgens händelse var en extrem urspårning av något som förarna har känt under lång tid. Förarna är utsatta som de är i jobbet. Att då dessutom känna att deras egen arbetsgivare hoppar på dem är inte OK, säger Sjömark.

Mikael Olsson, trafikchef vid Västtrafik, medger att förarna kontrolleras.

– Reglerna gäller för alla och det är också bra att andra resenärer ser att alla kontrolleras, säger han till SvT.

De kontrollanter som brottade ner bussföraren i fredags har stängts av.

– Vi vill inte att de ska jobba för oss längre, säger Anders Sandahl, pressinformatör vid Västtrafik till Expressen.

Såväl kontrollanternas arbetsgivare, G4S, som Västtrafik har bett den utsatta bussföraren om ursäkt och förklarat att kontrollanternas agerande var oacceptabelt.

Share Dela

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Dom förare som blivit trakasserade av Kontrollanterna skall kontakta facket och beskriva situationerna så tydligt som möjligt. Samt vilken etnicitet dom har eftersom det kan misstänkas att dom flesta som blir utsatta har invandrar bakgrund. Sen bör man bli tydligare för inblandade om vad som gäller när förarna åker buss under arbetstid. Uppvisande av förarspec eller liknande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)