Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kört på Trollstigen för Byberg & Nordin

Trollstigen i Norge – för kurvig för svensk turistbuss. Foto: Blue Elf/Wikimedia Commons.

Trollstigen i Norge – för kurvig för svensk turistbuss. Foto: Blue Elf/Wikimedia Commons.

På torsdagen var det kört för en turistbuss från Byberg&Nordin på Trollstigen i Norge. Den treaxliga bussen klarade inte en av hårnålskurvorna på den vackra vägen utan fastnade med fronten mot ett betongräcke. Följden blev att trafiken på Trollstigen stoppades i tre timmar medan bussen bärgades med små skador på själva bussen och inga alls på vare sig förare eller passagerare.

Under  många år var det inte tillåtet med längre bussar än 12,4 meter att köra på Trollstigen, just därför att de norska vägmyndigheterna befarade att längre bussar skulle fastna i kurvorna.

2012 genomförde det norska Vegdirektoratet ett försök med längre bussar på Trollstigen. Erfarenheterna från försöket visade att längre bussar inte hade fastnat på Trollstigen, inte heller hade de bidragit till fler bärgningar eller olyckor.

Det ledde till att den norska regeringen därefter godkände användningen av treaxliga, 13,1 meter långa bussar på den vackra turistvägen.

– Längre bussar på Trollstigen är positivt för den regionala turistindustrin och för en ökad användning av Trollstigen som turistattraktion. Jag är glad att vi kan komma näringen till mötes genom det här beslutet, sa den dåvarande norska kommunikationsministern Marit Arnstad.

Bilder från den lätt genanta händelsen på torsdagen finns i två norska lokaltidningar, dels RB-nett, dels  Åndalsnes Avis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)