Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad omsättning, oförändrad vinst för Nettbuss Express

En av Nettbuss Bus4Yous bussar på väg från Malmö mot Oslo. Nettbuss Express AB ökade i fjol sin omsättning kraftigt, men lönsamheten hängde inte med. Foto: Ulo Maasing.

En av Nettbuss Bus4Yous bussar på väg från Malmö mot Oslo. Nettbuss Express AB ökade i fjol sin omsättning kraftigt, men lönsamheten hängde inte med. Foto: Ulo Maasing.

Landets näst största expressbussföretag, Nettbuss Express AB, fortsatte att under förra året kraftigt öka sin omsättning. Vinsten, däremot, minskade marginellt. Det framgår av årsredovisningen fört Nettbuss Express AB som nu har blivit offentlig hos Bolagsverket. Siffrorna tyder på att Nettbuss Express har ökat sin marknadsandel i den långväga busstrafiken i Sverige. Inom Nettbuss Express AB finns de båda varumärkena Nettbuss Express samt Nettbuss Bus4You.

Företagets omsättning uppgick förra året till 145,1 miljoner kronor, en ökning från 130,6 miljoner år 2013. De senaste fem åren har Nettbuss Express AB haft en mycket kraftig ökning av omsättningen, vilket tyder på att man har erövrat nya marknadsandelar.

Lönsamheten har dock inte hängt med i samma takt utan tvärtom försvagats något de senaste åren. Rörelseresultatet var år 2013 nio miljoner men sjönk i fjol till 8,6 miljoner. Resultatet efter finansiella poster minskade från 8,7 miljoner till 8,5 miljoner. År 2012 var det nio miljoner kronor.

Resultatet påverkas av att Nettbuss Express AB tillämpar tuffare avskrivningsprinciper än stora delar av bussbranschen i övrigt. Fordonen skrivs av på sju år, inventarier verktyg och installationer på fem år.

Företagsledningen slår i årsredovisningen fast att bolaget också i fortsättningen kommer att satsa på att öka sina marknadsandelar på befintliga linjer samt etablera nya linjer.

Huvudkonkurrenten Swebus har de senaste åren brottats med röda siffror på sista raden, även om förlusterna har minskat betydligt och det senaste räkenskapsåret redovisar man ett mycket blygsamt positivt rörelseresultat.  I likhet med ägarföretaget, Nobina Sverige, tillämpar Swebus brutet räkenskapsår som omfattar tiden 1 mars t o m sista februari.

Under de fyra räkenskapsåren 2011/2012 till och med 2014/2015 minskade Swebus omsättningen från 370 till 284 miljoner kronor. Under denna tid har företaget också minskat förlusten betydligt, från -22,4 miljoner räkenskapsåret 2011/2012 till -3,6 miljoner räkenskapsåret 2013/2014. Det senaste räkenskapsåret, 2014/2015, blev rörelseresultatet + 9 miljoner kronor.

Nettbuss Express AB är helägt av den norska staten. Bolaget ägs till 100 procent av Nettbuss Sverige AB som i sin tur är helägt av norska Nettbuss AS. Det företaget ägs av de statliga norska järnvägarna, NSB.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)