Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färre bussar underkänns i besiktning

Jämtland toppar listan över störst andel tunga bussar som underkänns vid besiktningen. Bussen på bilden har inget direkt samband med artikelns text. Foto: Ulo Maasing.

Jämtland toppar listan över störst andel tunga bussar som underkänns vid besiktningen. Bussen på bilden har inget direkt samband med artikelns text. Foto: Ulo Maasing.

Allt färre tunga bussar, alltså bussar över 3,5 tons totalvikt, underkänns vid kontrollbesiktningar. Men fortfarande underkänns nästan 40 procent av de tunga bussarna. Det visar färsk statistik från Bilprovningen. Under 2014 kontrollbesiktade Bilprovningen drygt 6 000 tunga bussar (totalvikt över 3,5 ton).

Totalt underkändes fyra av tio (38 procent). Under 2013 var andelen underkända densamma, men 2012 låg den på 41 procent och året dessförinnan 44 procent.

Tre av tio tunga bussar (28 procent) underkändes med krav på efterkontroll. Det innebär att anmärkningarna är av sådan karaktär att fordonet måste uppvisas på nytt (ombesiktas) för att säkerställa att felen åtgärdats. Andelen har sjunkit under de senaste åren. 2011 var motsvarande andel 33 procent.

– Att underkännandefrekvensen sjunkit under de senaste åren beror sannolikt på det målmedvetna kvalitetsarbete som bussbranschen och flera bussföretag driver. Vi ser mycket positivt på utvecklingen, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

De huvudsakliga anledningarna till underkännande med krav på efterkontroll var brister i bromssystem (14 procent) och anmärkningar vid brandskyddskontrollen (13 procent), främst på grund av oljeläckage i motorrummet.

Vid efterkontrollen underkändes var tionde tung buss (12 procent) på nytt.

Trots att den totala underkännandegraden sjunkit har anmärkningarna som gäller risker för brand i buss inte minskat, utan till och med ökat. Det är ett område där bussbolagen och bussbranschen kan göra mer, både för passagerarnas säkerhet och för att spara de stora kostnader som en bussbrand innebär, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning.

Högsta andelen underkända tunga bussar hade Jämtlands län med 70 procent. Lägsta andelen underkända hade Västra Götalands län med 23 procent.

Här är Bilprovningens statistik för underkända tunga bussar 2014, län för län:

Statistik

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)