Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer skydd och enklare biljettköp i Väst

Foto: Västtrafik.

Foto: Västtrafik.

Västtrafik ska erbjuda sina resenärer mer skydd för vädrets makter och göra det enklare för dem att köpa biljett. 18 miljoner kronor satsas på att rusta upp och bygga nya väderskydd vid ett stort antal hållplatser nästa år. I satsningen ingår en utbyggnad av Mariestad och Skövde resecentrum som ska ge plats för mer kollektivtrafik.

Nästa år planerar Västtrafik att ersätta mellan 100 och 120 äldre väderskydd som inte klarar dagens krav på bland annat invändig belysning. Samtidigt bygger Västtrafik nya väderskydd på 40 hållplatser där resenärerna idag är oskyddade mot väder och vind.

Resecentra i Mariestad och Skövde byggs ut för att öka kapaciteten.

Det ska också bli enklare för resenärer som inte nyttjar Västtrafik så ofta att köpa biljett – förutsatt att man inte vill betala med mynt. Den nuvarande möjligheten att göra det försvinner nämligen.

Västtrafik ska investera i 300 nya blijettautomater som kommer att ersätta de äldre maskiner som finns på spårvagnar och båtar i dag, men också placeras ut på platser i Göteborg där många besökare och turister rör sig.

Idag finns 250 biljettautomater placerade ombord på spårvagnar och båtar som går över Göta älv. Dessa använder bara magnetremsan på korten och har inte stöd för betalning via bankkortens chip. Under nästa år kommer de därför att bytas ut mot nya biljettautomater. Samtidigt installeras nya maskiner på ytterligare 35 spårvagnar som idag saknar biljettautomat.

De nya automaterna kommer att erbjuda kunderna möjligheten att köpa enkelbiljetter och dygnskort i form av pappersbiljetter. Däremot kommer möjligheten att betala med mynt att försvinna.

Idag sker vart tionde köp i automaterna med mynt.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)