Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Huvudman i färdtjänsthärva anklagas för skattefiffel i mångmiljonklassen

Norrköpings tingsrätt. Foto: Kavelgrisen/Wikimedia Commons.

Norrköpings tingsrätt. Foto: Kavelgrisen/Wikimedia Commons.

Huvudmannen i härvan med färdtjänstföretaget Tuwa Specialtransport i Norrköping anklagas för att ha undanhållit 26 miljoner i skatt. Han riskerar nu ett långt fängelsestraff. Den nu 50-årige mannen är åtalad för mer än 20 fall av brottslighet i 18 företag, från grovt bokföringsbrott till grovt skattebrott, skriver Norrköpings Tidningar.

50-åringen tog över Tuwa Specialtransport Svealand (senare omdöpt till Specialtransport Svealand AB) efter skåningen Ronny Billman. Redan innan dess hade det stormat kring företaget.

Utredningen saknar inte pikanta detaljer. En av de uppgivna styrelseledamöterna i Specialtransport Svealand har exempelvis en adress som går till en parkeringsplats i den tyska staden Bonn. Förfalskade namnteckningar och stulna identiteter förekommer också i utredningsmaterialet.

Tuwa Specialtransport AB hade kontrakt med Östgötatrafiken om att köra färdtjänst i Norrköping.  Uppdraget missköttes och företaget krävdes på många viten. Ronny Billman tog  över företaget från en Anders Wahlén, enligt uppgift för att få ordning på verksamheten.

I juli 2014 sparkades företaget av Östgötatrafiken och ett 20-tal förare blev utan arbete. Billman säljer företaget till 50-åringen, men köparen säger sig inte känna till Billman. Förarna får inte ut sina löner, stäms av facket och går i konkurs med löneskulder på flera miljoner. Senare grips 50-åringen i Estland och utlämnas till Sverige.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)