Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis rekryterar bussmekaniker bland nyanlända

Keolis rekyrterar bussmekaniker bland nyanlända. Foto: Ulo Maasing.

Keolis rekyrterar bussmekaniker bland nyanlända. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Keolis och Arbetsförmedlingen har tillsammans startat utbildning av bussmekaniker som ger nyanlända svenskar en ingång på arbetsmarknaden. Yrkesgruppen präglas av stor personalbrist och Keolis vill framöver även få in fler kvinnor i yrket, skriver Keolis´ nyhetsbrev Utblick.

I höstas avslutades den första 40 veckor långa mekanikerutbildningen som drivs i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Keolis. Samtliga sex personer som genomförde utbildningen fick jobb hos Keolis. Nu har en ny utbildning med åtta deltagare påbörjats.

Deltagarna till mekanikerutbildningen har valts ut av Keolis och Arbetsförmedlingen gemensamt. Kravet var någon form av teknisk bakgrund. Några har arbetat som mekaniker i andra länder, men har inte fått sin kompetens validerad i Sverige.

– För den arbetssökande ökar motivationen att gå en så pass lång utbildning när man vet att det finns en arbetsgivare som är beredd att anställa efteråt. För nyanlända innebär det att man tidigt får en förståelse för hur arbetsmarknaden fungerar här, säger Malin Jigvall, Arbetsförmedlingens kontaktperson för utbildningen, till Keolis´ nyhetsbrev.

– Vi ser det som vår skyldighet att jobba hållbart och bidra till en positiv samhällsutveckling. I det här fallet arbetar vi med Arbetsförmedlingen för att få in nya medarbetare som stått utanför arbetsmarknaden. Tidigare har vi gjort samma sak när det gäller busschaufförer. Vi skulle också gärna hitta ett samarbete för att få in fler kvinnor i branschen, berättar Cecilia Jerneheim, HR och Kommunikationsdirektör på Keolis.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)