Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

6,5 miljoner tog Viking Line

Nöjeskryssningarna med Viking Lines Cinderella ökade kraftigt under 2015. Foto: Viking Line.

Nöjeskryssningarna med Viking Lines Cinderella ökade kraftigt under 2015. Foto: Viking Line.

Över 6,5 miljoner resor gjordes med Viking Line under 2015. Detta var 0,6 procent färre än föregående år, men på nöjeskryssaren Viking Cinderella ökade resenärsantalet rejält. Det visar färska siffror från rederiet som presenterades på tisdagsmorgonen.

Viking Cinderella som kryssar dagligen mellan Stockholm och Åland lockade sju procent fler resenärer under 2015 jämfört med föregående år. Även Åbolinjen med flaggskeppet Viking Grace ökade i popularitet. Totalt blev resenärsantalet på Viking Lines samtliga sju fartyg 6 568 684 personer och höjdpunkten inföll i juli månad, då rederiet satte alla tiders passagerarrekord.

nder sommarmånaderna lockade Cinderella tio procent fler passagerare än föregående sommar, och årets totala ökning av nöjesresenärer landar på sju procent.

– Vi ser en uppåtgående trend för den här typen av kortare nöjeskryssningar och satsar på att nå ännu fler resenärer under 2016. Intresset ökar även från internationella turister och vi hade under fjolåret 15 procent fler resenärer från främst Kina, USA och England säger Tapani Kauhanen, marknadsdirektör och vd för Viking Line Skandinavien.

I juli 2015 sattes alla tiders rekord när Viking Lines resenärsvolym på rederiets samtliga sju fartyg uppgick till nästan 950 000 passagerare. Linjen mellan Stockholm och Åbo som trafikeras av flaggskeppet Viking Grace samt Amorella ökade i popularitet och Viking Line är marknadsledande på sträckan med en marknadsandel på över 58 procent.

Däremot minskade resandet till Helsingfors samt mellan Kapellskär och Mariehamn med några procentenheter jämfört med 2014. Bidragande orsaker till minskningen är en omfattande dockning av Helsingforsfartyget Mariella under april månad, samt färre avgångar från Kapellskär till Mariehamn med Rosella under året. Även resandet med Viking XPRS från Helsingfors till Tallinn blev något mindre under 2015 än året innan, delvis på grund av färre turer.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)